Haluatko lentäjäksi? Tee näin:

Lentäminen on monien unelma-ammatti. Eikä ihme, sillä jo lentokoneen keksimisestä lähtien lentämiseen on liitetty mielikuvia urheudesta ja suorastaan yliluonnollisista lentämisen taidoista. Lentäminen voikin tarjota upean vapaa-ajan harrastuksen, josta tulee helposti myös elämäntapa. Lentokoneella on mahdollista matkata monipuolisesti ja nopeasti niin kotimaassa kun ulkomaillakin tai käydä ystävien kanssa paikallislennolla ihailemassa maisemia. Ammattilentäjä taas on yksi Suomen arvostetuimmista ammateista. Lentäjän työ tarjoaa hyvän toimeentulon, erinomaiset mahdollisuudet urakehitykseen ja kaiken lisäksi lentäjät pääsevät työkseen matkustamaan maailman eri kolkkiin. Tässä artikkelissa kerromme, miten myös sinusta voi tulla lentäjä ja miltä alan tulevaisuudennäkymät näyttävät.

Aluksi on hyvä tiedostaa, että lentämisen oppiminen ja lupakirjojen hankkiminen voi olla vaativa urakka, joka ei välttämättä sovi kaikille. Lentämisen oppiminen edellyttää usein vaativaa koulutusta ja pitkäjänteistä työtä. Lentäjien on ensinnäkin hallittava lentämiensä lentokonetyyppien käyttö, ohjaus, navigointi ja radioliikenne sekä tunnettava käytettävän lentokonetyypin eri laitteet ja järjestelmät. Lentokonetyypistä ja lentoreitistä riippuen lentäminen voi myös edellyttää erityisen hyvää ruumiillista ja henkistä kuntoa. Kaiken lisäksi lentäjän on myös tunnettava lukuisa joukko ilmailualaan ja lentämiseen liittyviä eri määräyksiä. Tästä huolimatta kuka tahansa perusterve aikuinen ihminen pystyy periaatteessa opettelemaan lentämisen taidon.

Ammatti- vai harrastelentäjäksi?

Jos olet kiinnostunut kokeilemaan lentämistä, tarvitsee sinun aluksi hankkia itsellesi lentolupakirja. Suomessa on tällä hetkellä noin 60 hyväksyttyä kouluttajaa, jotka pystyvät antamaan koulutusta harrastelentäjän lupakirjasta ammattilentäjän lupakirjaan. Harrastelentämiseen tähtäävä koulutus tapahtuu yleensä eri ilmailukerhojen puitteissa, joita löytyy kaikkialta ympäri Suomea. Harrastelentolupakirjaa varten on ensin suoritettava teoria- ja lentokoulutus, jonka jälkeen on läpäistävä Trafin järjestämät teoriakokeet sekä lentokoe tarkastuslentäjän kanssa. Ennen kuin pääset lentämään, tulee sinun vielä hankkia lupakirjaluokan mukainen lääketieteellinen kelpoisuustodistus. Kelpoisuustodistuksen hakemiseen vaadittavan tarkastuksen voi tehdä Ilmailulääketieteen keskus tai kuka tahansa hyväksytty ilmailulääkäri.

Mikäli taas tähtäät ammattilentäjän lupakirjaan, sinun täytyy yleensä hakea opiskelemaan alan oppilaitokseen. Tätä nykyä ammattilentäjäksi voi Suomessa opiskella muutamassakin eri paikassa. Näitä ammattiin kouluttavia oppilaitoksia on yhteensä neljä. Suomen Ilmailuopisto sijaitsee Porissa, jonka lisäksi Helsingissä ammattilentäjän koulutusta tarjoavat Patria, Salpauslento ja Aeropole. Näistä ainoastaan Suomen Ilmailuopisto järjestää valtion tukemaa koulutusta, kun taas Patria, Salpauslento ja Aeropole toimivat puhtaasti liiketaloudellisin perustein. Suomen Ilmailuopistossa kaksivuotinen lentäjäkoulutus maksaa oppilaalle 15 000 euroa, kun taas yksityisissä kouluissa lentäjäkoulutus voi maksaa yli 100 000 euroa. Tästä syystä monet ammattilentäjäksi haluavat suorittavatkin ammattilentäjän opinnot ulkomailla.

Tulevaisuudennäkymät

Ilmailuala on vahvasti riippuvainen taloudellisista suhdanteista. Silloin kun talous kasvaa, on ilmailualan kasvu yleensä vauhdikasta, kun taas taloudellisessa laskusuhdanteessa ilmailuala voi sukeltaa todella syvällä. Kyseessä on vaikeasti ennustettava ala, johon vaikuttavat lukuisat kansainväliset tekijät kuten öljyn hintakehitys, talouden painopisteen siirtyminen Aasiaan, kansainväliset matkustajaliikennevirrat ja globaalit talouskriisit. Paljon on kiinni myös siitä, miten lentoliikenne pystyy vastaamaan ilmastonmuutoksen asettamiin pakotteisiin siirtyä energiatehokkaampiin ratkaisuihin, jotka vähentävät riippuvuutta fossiilisista polttoaineista. Ilmailuala ei kuitenkaan tule todennäköisesti koskaan katoamaan Suomesta sillä lentoliikenteellä on suuri merkitys pienelle, saarivaltion kaltaisesti muusta Euroopasta etäällä sijaitsevalle Suomelle.

Jos harkitset ammattilentäjäksi kouluttautumista, kannattaa ottaa huomioon se, että työllisyysnäkymät vaihtelevat alalla jyrkästi. Paljon on tuurista kiinni, valmistuuko oppilas ilmailualan lasku- vai nousukaudella, ja onko työpaikkoja kuinka hyvin tarjolla. Ajan mittaan työllisyystilanne yleensä kuitenkin tasoittuu, mutta uusien työmahdollisuuksien odottaminen voi vaatia kärsivällisyyttä. Esimerkiksi tällä hetkellä työllisyystilanne alalla on parempi kuin aikoihin, kun Finnair on kertonut palkkaavansa satoja uusia lentäjiä lähitulevaisuudessa. Vielä viitisen vuotta sitten koulutettujen suomalaislentäjien työttömyys oli kuitenkin varsin korkea. Tällöin työllisyysnäkymiä synkensivät Finnairin lomautukset ja irtisanomiset, jotka liittyivät yhtiön rankkoihin kustannussäästöohjelmiin. Maailmanlaajuisesti liikennelentokoneen ohjaajien tarve tulee kuitenkin todennäköisesti kasvamaan erityisesti Aasian ja Tyynenmeren alueella.

Leave a Comment